Vegán Jackfruit szendvics avagy Húzott BBQ Jack Fruit

Vegán Jackfruit az egyik legjobb húspótló.
A Jackfruit egy Dél Ázsiában honos gyümölcs fajta. A Jákafa termése, ami a világon a legnagyobb fán termő gyümölcse. A textúrája kísértetiesen hasonlít a csirkehús textúrájára. Általában amikor húspótlóként használjuk akkor a fiatal még éretlen Jackfruit-ot használjuk a viszonylag semleges íze miatt.
Vegán gyors étel vagy Party food? Tökéletes választás.
Tulajdonképpen a három alkotórész tetszés szerint elő készíthető és igény szerint villámgyorsan tálalásra kész. Így tökéletes választás a házibulit szervezők vagy baráti társaságot megvendégelők számára. Mivel az éretlen gyümölcs nagyon jól szívja magába a hozzáadott fűszerek ízét úgy hogy közben nincs mellékíze, így tökéletesen imitálja a már korábban megszokott ízeket. A Vegán Jackfruit BBQ burger esetében ez különösen előnyös.
A Jackfruit tápanyagtartalma.
A Jack Fruit gazdag rostokban antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Így nem csak finom alternatíva de még egészséges is.
https://hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1kafa
Hol vegyünk Jackfruit-ot és milyen fajtát.
Sok helyen elérhető a szárított verziója, ami nem feltétlen a legjobb választás. Számomra ez egy nagyon negatív első találkozás volt ezzel a gyümölccsel. Arról nem is beszélve, hogy valószínű ez a legdrágább verzió.
Jelenleg Magyarországon a konzerv forma a legkönnyebben elérhető, ezek megtalálhatóak a legtöbb Bioboltban, webáruházban. Így már könnyebben beszerezhető. Az fiatal gyümölcsöt használják a legtöbben húspótlónak, az érett gyümölcs íze édesebb, ezért inkább édességekhez használható.
Saláta a Vegán Jackfruit Burgerben

Ha nem csak a Jackfruit tápanyag tartalmát nézzük, hanem a salátáét is, akkor külön érdekesség a vörös káposzta(vagy lila káposzta), melynek vitamin C és K tartalma kiemelkedő. De amiben bajnok az az antioxidáns tartalma. Ezen felül valószínűleg ár-érték arányban ez az étel amit viszonylag olcsón megkaphatunk sokáig eláll és közben nagyon jó hatásfokkal segít az egészséged megóvni. https://nutritionfacts.org/topics/cabbage/
Húzott Jack Fruit Vegán Burger
Ingredients
Saláta
- 200 gramm vörös káposzta
- 3 db újhagyma
- 50 gramm veganéz
- 6 kávéskanál BBQ szósz
- 1 db répa
- 1 db lime leve
Húzott Jack
- 800 gramm Fiatal Jack Fruit konzerv
- 5 kávéskanál BBQ fűszerkeverék vegán
- 2 evőkanál olíva olaj extra szűz
- 4 evőkanál BBQ szósz
Hamburger Buci
- 4 db Buci vagy zsemle ízlés szerint, növényi alapanyagokból
Instructions
Saláta
- Lereszeljük a répát és a káposztát
- Felvágjuk az újhagymát
- Egy megfelelő méretű tálban összekeverjük a lime levét a veganézt a 2 evőkanál BBQ szószt és a felvágott zöldségeket. Ízlés szerint sót és borsot adunk hozzá.
BBQ Jack Fruit
- A Jack Fruit-ot apró darabokra vágjuk és "húzzuk"
- Összekeverjük a BBQ szósszal és az Olíva olajjal
- Egy sütőpappírral kibélelt serpenyőben szétterítjük a Jack Fruit-ot
- A sütőt 200 °C melegítjük
- 30 percre a sütőbe tesszük a Jack-et
- 30 perc után kivesszük és hozzáteszünk még néhány Ek BBQ szószt, átforgatjuk
- Újabb 5 percre a sütőbe visszatesszük
Szendvics elkészítése
- A bucit vagy zsemlét kettévágjuk és néhány percre a sütőbe tesszük és megpirítjuk.
- Ezután beletöltjük a Húzott Jack-et és a salátát.
- Még melegen tálaljuk.
1 thought on “Vegán Jackfruit szendvics avagy Húzott BBQ Jack Fruit”
You must be logged in to post a comment.